Het Nederlandse broccoliseizoen is net van start gegaan, maar het begin is niet florissant. Omdat er in Spanje vanwege de natte omstandigheden nog laat broccoli geplant is, komt er nog volop Spaans product richting Nederland. Dat betekent dat de afzet van het eerste Nederlandse product moeizaam verloopt.
Door het warme weer in de afgelopen weken is de oogst van de plantingen die onder doek zaten toch nog iets vroeger dan gebruikelijk. In combinatie met de nog aanhoudende aanvoer uit Spanje, maakt dat de prijs zwaar tegenvalt. We praten deze week over een dalende trend.

Lage prijzen

In het begin van de week werd nog bijna 50 cent betaald, midden deze week is dat gezakt naar 20 tot 30 cent. Wellicht dat ook het warme weer daaraan debet is, want dat nodigt toch meer uit tot het eten van salades dan van een koolgewas als broccoli.

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse gewassen
Wachten op overstap

Telers die met een deel van hun oogstbare broccoli blijven zitten, zien zich genoodzaakt die in de koelcel te stoppen. Gezien de kwaliteit is het product goed houdbaar, maar directe afzet is natuurlijk altijd beter voor de kwaliteit.

Naar verwachting zal het Spaanse product pas in de loop van de week na Pinksteren van de markt verdwijnen. Daarna zal de retail pas definitief overstappen op Nederlands product.

Kilo’s ondergemiddeld

Teelttechnisch is het met de vroegste teelten, ondanks de koude nachten, meestal goed gegaan. Door het warme weer daarna, hebben de gewassen de groeiachterstand ingehaald. Dat is wel ten koste gegaan van de productie: er komen gemiddeld minder kilo’s van een hectare.

Bron: www.gfactueel.nl/Vollegrond/Nieuws/2017/6/Spaanse-broccoli-zit-nog-in-de-weg-139964E/